Eigentijds

Onze school zoekt naar duurzame innovatie. Geen gadgets of eendagsvliegen, maar duurzame keuzes die een lang leereffect hebben.

Innovatie in infrastructuur

Onze scholen kiezen zowel in nieuwbouw als in verbouwing voor open lokalen waar leren op maat centraal staat. Meerdere groepen kunnen samen les krijgen in onze grafische lokalen of in het economisch leercentrum. Door zowel in te spelen in de infrastructuur op individueel leren en in groep leren werken we aan competenties als samenwerken, zelfredzaamheid enz.

Voorbeelden van onze innovatieve infrastructuur zijn de future classroom van informatica, ons economisch leercentrum, de lokalen van Cognosco, het grafische departement en code elektriciteitsafdeling.

Innovatie in pedagogie

Talentenschool Turnhout gelooft op inzetten op talenten en competenties. Door in de vrije ruimte in te zetten op competentieontwikkelend leren, dat voorbereidt op hoger onderwijs, geven we de leerlingen de juiste leerhouding nodig in deze eeuw van razendsnelle ontwikkeling. Ook in Cognosco staat initiatief nemen, zelfredzaamheid en samenwerken centraal. In de future classroom loopt de leerkracht rond om leeruitdagingen te coachen. We behalen ieder leerplandoel, maar we willen meer doen dan dat: we maken leerlingen klaar voor het latere leven – of dat nu de arbeidsmarkt of hogere studies zijn.

Talentenschool Turnhout zet in op levensecht leren en kiest daarom voor STEM. Leerlingen die talent hebben voor wetenschappen, wiskunde en engineering kunnen in de eerste graad kiezen voor STEM-talentmodules en zo een eigen STEM-traject lopen. Ze krijgen een uitdaging die ze moeten proberen op te lossen, ze krijgen hiervoor de nodige theoretische achtergrond aangeboden om het probleem aan te pakken en ze tonen hun oplossingen aan de andere leerlingen. Vanaf het 3de haar krijgen leerlingen met een stevig pakket wiskunde een STEM-vak.

Innovatie in ICT

TalenTalentenschool Turnhout zet in op modern ICT-onderwijs. Zowel tablets als laptopklassen worden intensief gebruikt en bepaalde afdelingen gebruiken hun eigen toestel in de les om zo continuïteit te krijgen tussen thuis en op school. Iedere klas is uitgerust met pc en projectie of smartbord. We kiezen niet voor iedere eendagsvlieg maar voor duurzame en betaalbare oplossingen die iedere leerling de kans geven om met de digitale tools van deze tijd om te gaan.