‘Een goede leerkracht is voor mij iemand die de tijd neemt om mijn vragen te beantwoorden en dat gebeurt hier op school echt.’

‘Een goede leerkracht is voor mij iemand die de tijd neemt om mijn vragen te beantwoorden en dat gebeurt hier op school echt.’

Joris Janssens zit in het tweede jaar Technisch en grafisch talent en is nieuw op de Talentenschool. Naar eigen zeggen gaat alles vlot hier op school. Hij voelt zich thuis. Dat heeft niet alleen met de diversiteit aan vakken te maken die hij  krijgt, maar ook zeker met de leerkrachten.

Ik vraag hem – een beetje op mijn hoede – of hij dit zo zegt in functie van dit project, maar dat ontkent hij ten stelligste: ‘Een goede leerkracht is voor mij iemand die de tijd neemt om mijn vragen te beantwoorden en dat gebeurt hier op school echt. Ze maken ook regelmatig grapjes. Doen alsof ze boos zijn soms, maar zijn dat niet. Dus wat ik zeg, klopt echt: ik ben blij met mijn leerkrachten.’

Net zoals zowat alle leerlingen die ik de afgelopen dagen interviewde, weet ook Joris al wat hij wil worden: mechanieker van bulldozers met rupsbanden. Een heel specifieke keuze die mij niet zo evident lijkt, maar Joris licht stellig zijn keuze toe: ‘Toen ik klein was, was ik echt geobsedeerd door bulldozers, later zijn daar tanks bijgekomen. Dus heb ik beslist dat ik voor een combinatie van de twee ga: bulldozers met rupsbanden.’

In de richting die hij nu volgt, krijgt hij naast een bundel aan algemene vakken, ook uiteenlopende praktijklessen: mechanica, elektriciteit en houtbewerking.

‘Volgend jaar ga ik automechanica doen, maar ik vind het interessant om ook in de andere praktijkvakken te duiken. Ik doe de ervaring op om met hout te werken en dat gaat me zeker nog van pas komen later.’ zegt hij.