Koningin Mathilde spreekt met leerling over pesten en corona

Onze school won afgelopen week zilver in de Vlaamse ‘Pesten, dat kan niet ‘-prijs. Koningin Mathilde roemde vrijdagmiddag in een digitaal gesprek met enkele leerlingen hun solidariteit.

De zestiende Vlaamse Week tegen Pesten trapte vrijdagochtend af met de uitreiking van de jaarlijkse ‘Pesten, dat kan niet’-prijs. Een school uit Asse won het goud, maar Sint Maria Geel en Talentenschool Turnhout haalden voor hun brede waaier aan actiepunten om pesten te voorkomen allebei zilver naar de Kempen. De dag kreeg een onverwachte apotheose toen Koningin Mathilde in de namiddag met zeven leerlingen van zes scholen-laureaten een videogesprek van een halfuur voerde over pestbeleid in coronatijd.

In die digitale ontmoeting informeerde de koningin vooral naar hoe de jongeren de coronatijd met alle strenge maatregelen beleven, vooraleer de aanpak het cyberpesten op school aan te snijden. Voor onze school schoof Astrid Rooman uit het tweede jaar Latijn aan bij het gesprek. “De koningin luisterde heel aandachtig naar de jongeren en hoe we vinden dat de coronamaatregelen zo lang blijven duren”, zeiden ze na afloop. “Ze toonde heel veel begrip voor de situatie waarin we ons bevinden, maar haar boodschap was dat we moeten volhouden. Ze feliciteerde ons en de andere leerlingen ook voor onze inzet als ambassadeurs tegen pesten in de school.”

Pesten onder tieners lijkt stilaan af te nemen, van ongeveer 25% in 2010 naar 16,5% nu. Dat is nog altijd één op zes. Voor die betrokken jongeren heeft dat een enorme impact. “Ook nu het coronavirus het leven van kinderen en jongeren danig overhoop haalt, blijft pesten – en dan vooral cyberpesten – een zorg. Cyberpesterijen kwetsen vandaag dubbel zo hard”, zegt Pieter Denayer van de organiserende vzw Tumult.

De jury looft de inspanningen die de twee Kempense scholen doen om dat aantal nog verder terug te dringen. Sint Maria Geel kiest eerder voor preventieve en curatieve aanpak dan voor sancties. 26 leerlingen uit de school vormen een aanspreekpunt voor leeftijdsgenoten en verlagen voor hen zo de drempel om met de problemen naar buiten te treden. Bij de aanpak betrekt de school ook actief de ouders en de Geelse schoolagent.

Talentenschool Turnhout zet dan weer in op talentontwikkeling, positief en oplossingsgericht werken, en het inzetten op de kracht van de groep. Vanuit het vertrekpunt dat (voorkomen van) pesten een groepsverantwoordelijkheid is, ontwikkelt ze allerlei initiatieven rond algemene preventie. Dat gaat van een warme onthaalweek over de introductie van een klascoach tot het organiseren van groeigesprekken.

Lees hier het artikel in GVA.