Leerlingen Hout laten zelfgebouwde kano te water

Leerlingen Hout laten zelfgebouwde kano te water
Onze leerlingen van de 2de graad Hout lieten vandaag hun zelfgebouwde kano te water. RTV kwam hun technisch talent bewonderen en maakte deze mooie reportage! We willen de betrokken leerlingen en leerkrachten dan ook feliciteren met dit knappe eindresultaat.
“Het idee om een kano te bouwen als groot project voor onze tweede graad Hout, ontstond na een klasgesprek en brainstorm met de leerlingen”, vertelt Dries Van Deun, praktijkleerkracht Hout. “Zowel onze leerlingen van het 3de jaar, als onze leerlingen van het 4de jaar Hout hebben geholpen bij het ontwerp en bouw van de kano. Zij volgen samen de praktijklessen op dezelfde momenten en werden voor dit project begeleid door twee leerkrachten in een systeem van co-teaching.”

Na wat opzoekwerk werd gekozen voor de Canadese manier van kano bouwen. Bijzonder aan deze bouwwijze is dat de romp van de kano gemaakt wordt uit dunne, smalle latjes cederhout. Dit is een houtsoort die veel voorkomt in Canada, zich gemakkelijk machinaal laat verwerken en ook een mooi uitzicht geeft.

“Voor de realisatie van het project, kregen we de steun van de afdeling Publiciteit van onze school. Zij hebben voor ons de plannen op ware grootte afgedrukt. Met behulp van deze plannen werd een mal gemaakt uit MDF, waar de latjes cederhout rond geplooid werden”, licht Dries Van Deun toe. “Het meest spannende moment was de kano losmaken van de mal. Gelukkig vormde dit geen probleem en kon er verder gewerkt worden aan de afwerking van de kano. Om de kano waterwaardig te maken, moest deze nog geschuurd worden, er werden peddels gemaakt, zitjes geplaatst, een laag epoxy voorzien zodat de boot geen water maakt en tot slot een laag glanzende bootvernis aangebracht.”

Het beleidsteam van Talentenschool Turnhout kijkt met veel trots naar het gerealiseerde project. “We vinden het altijd leuk wanneer dit soort projecten ontstaan vanuit onze leerlingen”, zegt Wesley Wouters, directeur van Talentenschool Turnhout. “Onze leerlingen staan immers centraal! Bovendien vinden we het een meerwaarde wanneer voor dit soort projecten wordt samengewerkt tussen verschillende afdelingen van onze school. Onze Houtafdeling kent de laatste jaren een sterke groei. We zijn ervan overtuigd dat dit zijn oorzaak vindt in onze pedagogische aanpak. De integratie van theorie- en praktijkvakken, het werken met projectbundels en het feit dat we het talent van onze leerlingen centraal stellen, hebben hier zeker een positieve invloed op gehad.”

“Het is een positieve evolutie dat de leerlingenaantallen binnen dit vakgebied stijgen, want er is zeker werkgelegenheid in de sector”, vult Gunther Melis, Technisch Adviseur Coördinator aan.  “We hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in onze Houtafdeling. In 2018 werd een volledige nieuwe stofafzuiging geplaatst en ook dit jaar investeren we fors. Nog voor het einde van dit schooljaar zal een nieuwe vlakschaafmachine en een nieuwe freesmachine geïnstalleerd worden in de werkplaats. Samen met EduKempen, het centrum voor volwassenonderwijs dat dezelfde lokalen gebruikt voor hun opleidingen, wordt ruim 17.000 € geïnvesteerd.”

De kano wordt te water gelaten op dinsdag 1 juni om 9.10 u. Enkele leerlingen van het 3de en 4de jaar Hout zullen een wedstrijdje varen. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.