Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Freinetpedagogie is uniek in de regio!

[spb_text_block pb_margin_bottom=”no” pb_border_bottom=”no” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Talentenschool Turnhout kiest voor persoonlijk, innovatief en talentontwikkelend onderwijs. Door onze sterke groei in de afgelopen schooljaren kunnen we ons studieaanbod verder uitbreiden. We zijn er als school dan ook van overtuigd dat elke leerling met zijn of haar talent op onze school terecht kan.

In het tweede jaar A-stroom kunnen onze leerlingen vanaf volgend schooljaar kiezen voor de basisoptie Freinetpedagogie. Verder bieden we vanaf schooljaar 2020-2021 drie bijkomende 7de specialisatiejaren BSO aan: Algemeen voorbereidend leerjaar (voorbereiding op hoger onderwijs), Hotelreceptionist (duaal) en Polyvalent mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen (duaal).

“Samen met tien andere secundaire scholen in Vlaanderen mogen we vanaf volgend schooljaar de basisoptie Freinetpedagogie inrichten voor onze leerlingen van het tweede jaar A-stroom”, zegt directeur, Wesley Wouters, glunderend. “Dit aanbod kunnen we uniek aanbieden in de regio en vormt dan ook een bekroning voor onze jarenlange inspanningen voor innovatief onderwijs in Turnhout. Hiernaast kunnen onze leerlingen in het tweede jaar nog kiezen uit acht andere basisopties, waarvan twee uniek in de regio.”

Dit schooljaar viert Talentenschool Turnhout het tienjarig bestaan van Cognosco in Turnhout, onze innovatieve aanpak in de 1ste graad A-stroom waarbij we sterk inzetten op zelfgestuurd leren. Tien jaar geleden zijn we gestart met 17 leerlingen en ondertussen is het succes enkel en alleen maar toegenomen. Vandaag volgen immers een 150-tal leerlingen in het eerste jaar op een innovatieve manier les en merken we tijdens de coronamaatregelen de positieve effecten van onze aanpak.

“Samen met Freinetschool De Regenboog en enkele andere secundaire scholen hebben we kunnen meeschrijven aan het nieuwe leerplan Freinetpedagogie”, vult Wesley Wouters aan. “Bovenop de basisvorming waarbij we reeds inzetten op inspraak, zelfgestuurd leren en onderzoek, zullen leerlingen in het tweede jaar vijf uur per week een verdere verdieping krijgen van enkele Freinettechnieken. Zo zullen leerlingen op basis van onderzoek verschillende studiedomeinen kunnen verkennen, zodanig dat ze vanaf het derde jaar een onderbouwde studiekeuze kunnen maken. Verder maken de leerlingen o.a. kennis met expressie- en debattechnieken en democratische besluitvorming.

Alle leerlingen kunnen de basisoptie Freinetpedagogie kiezen, zowel leerlingen met ervaring in methodeonderwijs als leerlingen zonder die ervaring.

“Tussen onze lagere school en Talentenschool Turnhout was er reeds in het verleden veel overleg en samenwerking. Zo nemen onze leerlingen o.a. deel aan de Talent-academy en bezoeken ze het forum, een toonmoment voor ouders en leerlingen. Op beleidsniveau vindt er maandelijks overleg plaats en ook onze leerkrachten doen op regelmatige basis aan intervisie. Met dit aanbod kunnen onze leerlingen vanaf volgend schooljaar van 2,5 jaar tot 14 jaar Freinetonderwijs volgen op onze campus”, zegt Tinneke Gielen, directeur Freinetschool De Regenboog, trots. “De afgelopen maanden en de komende weken bekijken we samen met het team van Talentenschool Turnhout welke inhoudelijke voorbereidingen verder getroffen moeten worden zodat dat we een vlotte overgang kunnen garanderen van de lagere naar secundaire school.”

Meer informatie? Klik hier.

Lees hier het artikel in Het Laatste Nieuws.

[/spb_text_block]

Andere nieuwsitems

Buitenlandse stages en uitstappen

Het einde van het schooljaar betekent vaak ook een drukke periode met meerdaagse reizen, buitenlandse stages en uitstappen. Hier enkele sfeerbeelden van onze Italiëreis, Parijsreis,

Sjors wint Vlaamse Houtproef

Met trots melden we dat Sjors Branten, leerling van onze school, de Vlaamse Houtproef (finaliteit arbeid) heeft gewonnen! Samen met Arne Leys werd hij uitgeroepen

Latijn@Talentenschool

Sinds dit schooljaar werkt onze school met een nieuwe digitale methode voor Klassieke talen in het 1ste jaar. Mevr. Van Schaeren, leerkracht Latijn op onze