Search
Close this search box.

STEM-leerkrachten Talentenschool maken beschermingsmateriaal voor zorgsector

De leerkrachten STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) van Talentenschool Turnhout gebruiken momenteel hun expertise en het hoogtechnologische materiaal van de school om de zorgsector in Turnhout te steunen.

“Vandaag zijn verschillende STEM-leerkrachten van Talentenschool Turnhout druk aan het werk in onze innovatieve STEM-lokalen. Niet voor het ontwikkelen van nieuw lesmateriaal of voor de praktische uitvoering van oefeningen voor de leerlingen, maar om de zorgsector in regio Turnhout een hart onder de riem te steken en te ondersteunen”, zegt Wesley Wouters, directeur Talentenschool Turnhout.

Thomas Van Kerckhoven, leerkracht STEM, is initiatiefnemer: “Toen ik vernam dat er binnen de zorgsector een groot tekort is aan beschermingsmiddelen, heb ik onmiddellijk mijn collega-leerkrachten gecontacteerd. Ik had immers vernomen dat de firma VINK uit Heist Op den Berg gratis materiaal ter beschikking stelt van scholen die zich willen inzetten voor het vervaardigen van beschermingsmateriaal voor de zorgsector. Mijn collega-leerkrachten waren meteen enthousiast om mee te werken aan dit hartverwarmende initiatief.”

“Dankzij het materiaal dat de firma gratis ter beschikking stelt, kunnen we in het totaal 1600 spatschermen maken voor de zorgsector in Turnhout”, zegt Wesley Wouters. “We stellen  graag onze STEM-infrastructuur ter beschikking voor dit soort initiatieven. De lokalen zijn ingericht met een grote lasercutter, plotter en 3D-printers en lenen zich dus perfect voor dit soort initiatieven. Onze infrastructuur blijft ook in de komende weken ter beschikking mocht dit nodig blijken. Als er materiaal ter beschikking gesteld wordt door andere bedrijven, zetten wij met veel plezier onze machines aan.”

“Het grootste deel van de gezichtsbeschermende spatschermen wordt geschonken aan AZ Turnhout, maar we kijken ook naar de stageplaatsen van onze richting Verzorging”, zegt Lien De Busser, coördinator studiegebied Verzorging. “Verschillende leerlingen werken momenteel als jobstudent in verschillende zorgcentra in de regio Turnhout. We willen met dit initiatief ook onze stageplaatsen steunen in deze moeilijke tijden. Het is bovendien mooi om te zien dat we op deze manier kunnen samenwerken met de verschillende departementen van onze school.”

Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder van AZ Turnhout,  reageert. “Onze medewerkers en artsen die met (verdachte) COVID-19 patiënten werken, moeten dat in veilige omstandigheden kunnen doen. Spatschermen maken deel uit van de beschermende kledij die zij in het contact met deze patiënten moeten dragen. Het coronavirus verspreidt zich namelijk via druppeltjes die bijvoorbeeld vrijkomen wanneer iemand hoest of niest. Zo’n spatscherm dat onze medewerkers voor het gezicht dragen, beschermt hen daar tegen. In normale omstandigheden hebben ziekenhuizen dit soort schermen maar voor enkele patiënten nodig, vandaar dat geen enkel ziekenhuis grote aantallen van deze schermen in voorraad had. Bijbestellingen komen mondjesmaat binnen omdat zorgorganisaties over heel de wereld plots een grote nood hebben aan beschermend materiaal. We zijn de Talentenschool daarom dankbaar voor hun gift.”

Lees hier het artikel online: GVA en HLN

 

 

 

 

 

 

Andere nieuwsitems

Buitenlandse stages en uitstappen

Het einde van het schooljaar betekent vaak ook een drukke periode met meerdaagse reizen, buitenlandse stages en uitstappen. Hier enkele sfeerbeelden van onze Italiëreis, Parijsreis,

Sjors wint Vlaamse Houtproef

Met trots melden we dat Sjors Branten, leerling van onze school, de Vlaamse Houtproef (finaliteit arbeid) heeft gewonnen! Samen met Arne Leys werd hij uitgeroepen

Latijn@Talentenschool

Sinds dit schooljaar werkt onze school met een nieuwe digitale methode voor Klassieke talen in het 1ste jaar. Mevr. Van Schaeren, leerkracht Latijn op onze