Wie zijn we?

Wie zijn we?

Maak kennis met Talentenschool Turnhout, de secundaire school die garant staat voor Persoonlijk, Innovatief en Talentontwikkelend onderwijs voor meer dan 1 200 leerlingen in Turnhout. Kortom: een school met PIT!

Anders naar leerlingen kijken: daarom heten wij Talentenschool Turnhout. Wij vertrekken vanuit talenten, van wat leerlingen goed kunnen, waarvoor ze zich interesseren om zo te bouwen aan een pakket van vaardigheden en kennis die ze later – in voortgezet onderwijs of in het beroepsleven – écht nodig hebben.

Onze leerkrachten, samen met de leerlingbegeleiding, kijken naar individuele leerlingen om ze maximaal te laten ontwikkelen. Extra snel, voor wie anders onvoldoende uitgedaagd wordt of wat langzamer, voor wie het wel kan, maar iets meer tijd nodig heeft. We willen iedere leerling uitgedaagd en goed voorbereid naar de eindmeet brengen van het secundair onderwijs. Met een rugzak waar ze trots op zijn en die bruikbaar is in het verdere leven.

Om dit waar te maken, iedere dag, stellen we graag onze werking voor. In de eerste graad A-stroom (1A en 2A) en B-stroom (1B en 2B) krijgen de leerlingen niet enkel een brede basiskennis mee, maar kunnen ze ook kiezen uit talent- en praktijkmodules. Weten ze al waar hun talent ligt, dan kunnen ze zich heel doelgericht voorbereiden op de tweede graad, maar als ze nog zoeken en twijfelen kunnen ze proeven van alle vakken waaruit ze in de tweede graad kunnen kiezen.

In onze hogere graden kiezen onze leerlingen tussen zeven departementen (ASO, TSO of BSO). Ligt hun talent in het creatieve, dan kiezen ze het beste een richting uit het departement Kunst en creatie; is de leerling taalgevoelig, dan vindt hij vast zijn weg in het departement Taal en cultuur … Op het talentenrapport zie je het persoonlijke traject van de leerling dat hij met zijn leerkracht en coach bespreekt.