Onze troeven

Talentmodules

In onze talentmodules ontdekken leerlingen waar ze goed in zijn. Ze proeven van verschillende studiegebieden waar de leerkrachten in projecten hun talenten observeren. Hierover krijgen ze feedback in een talentenrapport. We kunnen zo onze leerlingen beter oriënteren naar een studiekeuze die op hun lijf geschreven is. In de tweede en derde graad ASO en TSO krijgen de leerlingen talentmodules in functie van voorbereiding op hoger onderwijs. Ze leren zichzelf nog beter kennen en diepen enkele specifieke vakken verbonden aan hun studierichting verder uit. Ook de onderzoekscompetenties en GIP worden zo optimaal voorbereid.

STEM

Talentenschool Turnhout zet in op levensecht leren en kiest daarom voor STEM. Leerlingen die talent hebben voor wetenschappen, wiskunde en engineering kunnen in de eerste graad kiezen voor STEM-talentmodules en zo een eigen STEM-traject lopen. Ze krijgen een uitdaging die ze moeten proberen op te lossen, ze krijgen hiervoor de nodige theoretische achtergrond aangeboden om het probleem aan te pakken en ze tonen hun oplossingen aan de andere leerlingen. Vanaf het 3de haar krijgen leerlingen met een stevig pakket wiskunde een STEM-vak.

Persoonlijke begeleiding

Op Talentenschool Turnhout ben je geen nummer. Iedere leerkracht heeft een speciale band met zijn leerlingen en dat voel je. Op de talentenrapporten ziet iedere leerling waar hij al goed in is en waar hij nog in kan groeien. Tijdens een persoonlijk feedbackgesprek maakt de leerkracht tijd om samen te kijken hoe sterke kanten ingezet kunnen worden in vakken waar het minder vlot loopt. Zo zoeken we samen met de leerlingenbegeleiding naar een optimale studie- en socio-emotionele begeleiding waarin leerlingen zich goed voelen. Ons pestbeleid en onze preventieve acties versterken deze kindgerichte aanpak.

Eigentijds

De leerkrachten van Talentenschool Turnhout gebruiken hun eigen talenten om op zoek te gaan naar een vernieuwende, eigentijdse aanpak. In het economisch leercentrum (ELC) werken leerkrachten en leerlingen over de graden heen in een multi-functionele ruimte. In onze STEM-afdelingen (Science Technologie Engineering Mathematics) maken leerkrachten leerlingen nieuwsgierig door wetenschappen tot leven te laten komen.

Flextra

De leerlingen van de eerste graad B-stroom krijgen les in het Flextra-traject, waarin de algemene vakken worden aangeboden door twee leerkrachten. Leerlingen leren zelf waar ze sterk in zijn, waar ze meer tijd voor nodig hebben, leren initiatief nemen en hun werk plannen.

ICT

De technologie staat niet stil en Talentenschool Turnhout vindt het belangrijk jongeren voor te bereiden op de maatschappij van morgen. Leerkrachten zoeken dan ook dagelijks mogelijkheden om in te spelen op hun leefwereld en hen in hun lessen via smartborden, iPad, enz… voor te bereiden op de toekomst.

Internationalisering

Talentenschool Turnhout kijkt verder dan haar eigen grenzen. Tijdens diverse eTwinning projecten werken leerlingen via computer samen met leerlingen uit andere landen. Talentenschool Turnhout won hiermee al heel wat prijzen. Maar we gaan verder dan dat: enkele leerlingen kunnen ook op heuse uitwisseling, van slechts enkele dagen tot zelfs enkele maanden. Een unieke ervaring die een schoolloopbaan rijker en uitdagender maakt.

Levensbeschouwing

Talentenschool Turnhout is een school van het GO! We volgen dan ook het pedagogisch project van het GO! en staan voor het opvoeden van open, positief kritische,respectvolle jongeren in een neutraal pedagogisch project. Op onze school mag iedereen zijn of haar eigen levensbeschouwing kiezen tijdens twee uur in de week. Of je nu islamiet, Katholiek of atheïst bent, bij ons mag je jezelf zijn. We voeden jongeren op om met deze verschillen op een positieve en respectvolle manier om te gaan. Om dit respect te vrijwaren kiezen we ervoor om geen uiterlijke tekenen van religieuze overtuiging te dragen, tenzij tijdens de levensbeschouwelijke les – dus geen kruisbeelden aan hangertjes, geen hoofddoeken of keppels.